Installera laddbox

I vårt underbara land Sverige håller man nu på med kampanjer överallt för elbilar och hybridbilar. Så klart innebär detta att antalet laddningsstationer måste utökas ganska omgående. Att ladda bilen tar ju ganska mycket längre tid än att till exempel tanka den. Antalet elplatser eller laddningsstationer som det heter, räcker ju inte heller till när alla ska köpa elbil, utan fler och fler som bor i villa satsar på att installera laddbox på sin egen uppfart till sin eller sina bilar. Men kan vi verkligen kräva att privatpersoner installerar sina egna laddboxar? Och vad händer med de som bor i lägenhet, som inte har möjligheten att installera sin egen laddbox?

Installera laddbox hemma

Om du nu har en villa och vill installera en laddbox för privat bruk, hur går du då tillväga? För det första så måste du skaffa en privat laddbox, och då kan jag berätta för dig att det faktiskt går att få avdrag för installation av egen laddbox. Du kan få bidrag med 50% på ett belopp upp till 50000 kronor. I januari i år (2021) togs det gamla ”Ladda hemma stödet” bort för att ersättas av ett annat, ”Skattereduktion för grön teknik”. Med den gamla subventioneringen var du som konsument tvungen att söka bidraget själv från Naturvårdsverket, vilket gjorde att många inte ens visste om att det fanns.

Bidrag för att installera laddbox

Istället för att du som konsument själv ska ansöka om bidrag hos Naturvårdsverket så sker avdraget direkt, när du köper en laddbox och installation från samma företag. Man skulle kunna säga att det faktiskt enbart kostar hälften av det priset som laddboxen köps för. Så länge den inte kostar mer än 50000 kronor. I det gröna skatteavdraget räknas både kostnaden för laddboxen, installation och material av med hela 50%. Vad väntar du på?