Bilhiss i Japan

För ett antal år sedan när jag arbetade på ett företag som tillverkar bilar så åkte vi till Japan på tjänsteresa. I två hela veckor åkte vi omkring i Japan och besökte industrierna som förser oss med bildelar och även nya potentiella tillverkningsföretag. Japan är ett mycket intressant land, inte bara för att det överallt finns en bilhiss vid varuhusen och hyreshusen. Det är helt sjukt imponerande hur man stuvar runt med alla bilar med hjälp av denna bilhiss. Lite läskigt är det också kommer jag ihåg, första gången när vi såg någon använda sig av en bilhiss i ett parkeringshus.

Varuhus med bilhiss

Vi hann med lite annat också under vårt besök, det blev en hel del shopping. Det finns ju hur mycket onödiga prylar som helst att handla i Japan. En kollega till mig bor i en ”förort” till Tokyo och är så klart väldigt bekant med storstaden så det var riktigt intressant att ha en privat guide med under hela vistelsen. Han var inte med alla dagar för några dagar under de två veckorna vara han tvungen att jobba, men vi fick många tips dit vi kunde ta oss själva. En dag landade vi i ett gigantiskt varuhus mitt i Tokyo. Det är hus och människor precis överallt och självklart finns det också en hel del bilar. Själv hade jag aldrig i mitt liv kört en bil på de gatorna. Det var ju knappt så att bilar, cyklister, fotgängare, handdragna vagnar, djur och mycket annat fick plats. Men återigen, det som fascinerade mig mest var parkeringsgaraget. Där gick det in tusentals med bilar och många av dessa fick åka bilhiss. Det var bara att trycka på en knapp så kom hissen ner. Sedan backade du in bilen, såg till att fälla in sidospeglarna och tryckte på en annan knapp och upp åkte bilen. Helt otroligt, undrar just när vi ska få se dessa bilhissar överallt i Sverige. Det lär nog dröja för så överbefolkade är vi inte riktigt än.